foto1
foto2
foto3
Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS)

MS is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. Hierdoor kunnen onder andere problemen ontstaan met lopen, voelen en zien.

Oorzaak

De oorzaak van MS is onbekend, maar een paar stukjes van de puzzel hebben we wel. Zo speelt de stof myeline een belangrijke rol bij MS. Myeline vormt een isolatielaag rondom de zenuwen in het centraal zenuwstelsel. Deze laag zorgt ervoor dat zenuwen prikkels snel en efficiënt doorgeven.
 

Symptomen

De symptomen van MS zijn heel verschillend. Het hangt er maar net vanaf in welke zenuwbaan de myeline laag beschadigd is. Veel voorkomende verschijnselen zijn slecht zien, tintelingen, krachtsverlies, evenwichtsstoornissen en problemen met plassen, stoelgang en seks. Lichte stoornissen van het geheugen en het denken vallen minder op, maar zijn niet minder hinderlijk. Moeheid is een veel voorkomend en erg invaliderend verschijnsel.

Diagnose

De diagnose MS kan lastig zijn omdat de symptomen wisselen en soms lijken op die van andere ziektes. Ook is er geen eenvoudige test die zekerheid geeft, zoals bij suikerziekte.

In de praktijk zal bijna altijd een MRI-scan van de hersenen en/of het ruggenmerg gemaakt worden om de diagnose MS te bevestigen en andere ziektes uit te sluiten. Ook wordt vaak bloedonderzoek verricht om andere ziektes uit te sluiten. Onderzoek van het hersenvocht (‘liquor') kan de diagnose MS ondersteunen, maar is niet altijd nodig.

De foto toont een MRI-scan van een patiënt met MS. De witte gebieden in de hersenen tonen de plaques van de patiënt.
Bron: VU medisch centrum

 

Behandeling

Genezing van MS is niet mogelijk. Wel is het mogelijk de duur van invaliderende aanvallen te verkorten door Prednison te geven, meestal via een infuus gedurende drie tot vijf dagen. Een aanval herstelt met deze behandeling overigens niet vollediger dan zonder behandeling. Er zijn momenteel nog een aantal medicijnen beschikbaar waarbij mogelijk de kans op nieuwe aanvallen en het ontstaan van invaliditeit iets verminderd. Verder zijn er medicijnen die de symptomen van MS kunnen verzachten, bijvoorbeeld middelen tegen spasticiteit of een overprikkelbare blaas.

Niet alleen medicijnen zijn van belang. Veel patiënten hebben baat van behandelingen door de revalidatiearts en therapieën zoals Oefentherapie, ergotherapie of logopedie.
De behandeling bij Oefentherapie Borger bestaat uit werken aan de lichamelijke en psychische klachten die aan de orde zijn en dus per cliënt verschillend.
 

MS Netwerk Groningen

In de praktijk Oefentherapie Borger is Herald Feunekes aangesloten bij het MS Netwerk Groningen. Een initiatief van het MS Centrum Noord-Nederland. Een samenwerking tussen specialisten uit het UMCG en het Martini Ziekenhuis Groningen, Oefentherapeuten, Fysiotherapeuten en Ergotherapeuten.

Voor meer informatie over MS kunt u kijken op de site van MS centrum Noord Nederland

Informatiefilmpje over (Progressieve) MS